ROM-meting

HoNOS+ voor de ROM-meting
Ggz-aanbieders zijn wettelijk verplicht om hun cliënten vragenlijsten in te laten vullen. Dit heet Routine Outcome Measurement (ROM). Ik gebruik de HoNOS+ vragenlijst hiervoor. Aan het begin en aan het eind van de behandeling wordt u gevraagd deze vragenlijst in te vullen. Om de voortgang van het behandelproces te monitoren kan ook een tussentijdse meting worden gedaan. Deze informatie komt in uw dossier. Met deze gegevens kan ik het verloop van de behandeling nauwkeurig volgen.

Uw ROM-gegevens worden voorlopig niet aangeleverd
Er is een landelijke organisatie die de resultaten van alle ggz-aanbieders in Nederland met elkaar vergelijkt. Deze organisatie gebruikt hiervoor de ROM gegevens. Ik lever voorlopig geen ROM-gegevens aan (ook niet als u daar wel toestemming voor geeft), totdat ik zeker weet dat de gegevens daadwerkelijk anoniem zijn en uw identiteit daar niet uit kan worden afgeleid. Zie Aankondiging rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit over vragenlijsten – (ggznieuws.nl)

Gegevens voor de NZa
De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar de ontwikkelingen in de zorg en maakt daarbij gebruik van het landelijke dbc-informatiesysteem (DIS). In dit systeem worden gegevens opgeslagen over onder andere diagnoses en behandelingen. Het DIS bevat geen persoonlijke gegevens zoals uw naam, adres en woonplaats. Ik ben verplicht om behaalde gegevens (de zogeheten ‘minimale dataset’) te verstrekken aan het DIS. Als u hiertegen bezwaar hebt, kunt u een bezwaar maken. Ik verstrek dan geen gegevens aan het DIS.