Aanpak

mijn aanpak bestaat uit combinatie van gesprekken en praktische oefeningen om snel en effectief tot verandering te komen

Mijn aanpak bestaat vaak uit een combinatie van gesprekken en praktische oefeningen. Hierdoor krijgt u een beter inzicht in knelpunten en uw mogelijkheden om snel en effectief tot verandering te komen. Een therapie- of coachingstraject duurt zo kort als kan en zo lang als nodig is. Psychotherapie is een gezamenlijk proces. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de therapeutische relatie zeer belangrijk is voor het welslagen van een behandeling, ongeacht de methodiek. Ik werk vooral integratief, dat wil zeggen dat ik elementen uit verschillende wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethodieken samen kan voegen tot een behandeling die passend is bij uw specifieke hulpvraag.

Stappen van aanpak

  • U kunt met mij contact leggen via het contactformulier. Vervolgens neem ik contact met u op via mijn beveiligde mail om u uit te nodigen voor een telefonisch kennismakingsgesprek. In dit vrijblijvende gesprek kunnen we inschatten of mijn aanbod past bij u, het soort traject dat u wilt (particulier of vergoede zorg) en of er een persoonlijke klik is. Een goed en vertrouwd contact is immers één van de belangrijkste voorspeller van een goed resultaat, los van de technieken die worden gebruikt.

  • Wanneer we besluiten met elkaar verder te gaan maken we afspraken over het vervolg, dat start met uw aanmelding voor behandeling/coaching. Aanmelden betekent dat u instemt met de hier geschetste werkwijze en de algemene voorwaarden van de praktijk. Na de aanmelding volgt de fase van intake, gevolgd door het adviesgesprek. Het adviesgesprek ronden we af met het besluit om wel of niet een behandelingstraject aan te gaan. Indien mijn aanbod niet passend is zal ik u terug verwijzen naar de huisarts/medisch specialist.

  • Na de intake en het adviesgesprek bekijken we samen welk vervolgtraject het meest passend is. Hier opvolgend maken we samen een behandelplan waarin we doelen voor therapie zullen opstellen.

    Indien u met een verwijzing komt via de huisarts/medisch specialist zult u op verschillende momenten de HoNOS+ vragenlijst moeten invullen om in aanmerking te komen voor vergoeding.

  • Het uitgangspunt van een behandelingstraject bij de generalistische basis GGZ is kortdurend en klachtgericht. De behandeling is gericht op het functioneren in het hier en nu, met oog voor het verleden. De behandeling wordt afgestemd op uw hulpvraag en hetgeen het best bij u past, waarbij ik gebruik maak van verschillende behandelmethoden. Om voldoende aandacht, tijd en rust te hebben tijdens de sessies, duren deze bij mij doorgaans een uur (60 minuten) tenzij wij anders zijn overeengekomen. De gesprekken vinden “face to face” in mijn praktijk plaats. We bespreken regelmatig de voortgang van de behandeling. Over het algemeen zijn 5 tot 12 gesprekken voldoende om de klachten weer zelf de baas te kunnen.

  • Aan het einde van de behandeling hebben we een afsluitend gesprek waarin we samen bekijken wat er is veranderd en bespreken wat er nodig is om de behaalde resultaten vast te houden. Als er sprake is van vergoede zorg kan een rapportage met uw toestemming naar de verwijzer worden gestuurd.

    Voor het slagen van een behandeling is de persoonlijke klik die u ervaart met mij doorslaggevend. Als psycholoog is 'mijn zijn' mijn instrument. In het geval er wat u betreft onvoldoende 'klik' is, wil ik u vragen dit bij mij kenbaar te maken. We kunnen dan samen onderzoeken of we de 'klik' kunnen verbeteren of dat het beter is een andere psycholoog te zoeken. Daarnaast is het mogelijk dat ik niet de aangewezen behandelaar ben voor het probleem waar u mee zit (lees hier verder voor wie niet). Als u via de huisarts/ medisch specialist bent verwezen zal ik u dan terug verwijzen zodat deze u vervolgens naar de juiste collega kan verwijzen.